Ander DNA-materiaal

Kwaliteit

Ander DNA-materiaal

Voor onze verwantschapstesten gebruiken we standaard wangslijmvlies en in uitzonderlijke gevallen bloed of nagels. Andere soorten samples gebruiken we niet. Er wordt echter een uitzondering gemaakt in het geval van overleden testpersonen. Indien de direct nabestaanden schriftelijke toestemming geven en een overlijdensakte kunnen overleggen, zijn wij bereid uit zogenaamd afwijkend materiaal een DNA-profiel op te stellen ten behoeve van een DNA-test.

Wij hebben jarenlange ervaring met DNA-isolatie uit allerlei materialen. Denk aan nagels, haren (mét wortels!), bloed, weefsel of oorsmeer. Daarnaast kan er DNA geïsoleerd worden uit epitheelcellen (schilfers e.d.) uit bijvoorbeeld scheerapparaten, sigarettenpeuken, tandenborstels, flosdraad, tandenstokers, zakdoekjes etc. Indien er dus een legitieme reden is dat de persoon in kwestie geen wangslijmvlies af kan staan, kunnen wij proberen om uit afwijkend DNA-materiaal een DNA-profiel op te stellen. Dit type onderzoek brengt wel extra kosten met zich mee evenals een langere levertijd.

Hoe lever ik afwijkend DNA-materiaal aan?

Voor dit type samples is het belangrijk om er zorgvuldig mee om te gaan voor u het aan ons overdraagt. U dient het materiaal bijvoorbeeld niet met de vingers aan te raken om besmetting (contaminatie) te voorkomen. Ook is het belangrijk dat er niet eroverheen geniest, gepraat of gehoest worden. Wij raden u aan om zo snel mogelijk het betreffende materiaal veilig te stellen in schone papieren zakjes of enveloppen om de kans op contaminatie zoveel mogelijk te verkleinen. Onze ervaring met dit type materiaal is dat de kwaliteit van de aangeleverde samples nogal uiteen loopt. Soms lukt het dan ook niet om een bruikbaar DNA-profiel uit het aangeleverde materiaal te halen. Houd hier rekening mee.

In gevallen van overleden personen is het in sommige gevallen ook mogelijk om DNA-materiaal in de vorm van weefsel (al dan niet opgeslagen in een parafineblokje) op te vragen bij het ziekenhuis. U dient dit zelf als familielid/nabestaande op te vragen.

Wanneer u afwijkend DNA-materiaal wilt aanleveren neem dan contact met ons op. Ga hiervoor naar ons contactformulier, stuur ons een e-mail via info@dnavaderschapstest.nl of bel ons direct op telefoonnummer 085 105 1414 (ma-vr: 09:00-12:00 uur).

Let op: voor het gebruik van DNA-materiaal hebben we altijd toestemming nodig van de persoon in kwestie of van de direct nabestaande. Dit in verband met de wet op privacy. U mag dus niet stiekem materiaal inleveren van een persoon die geen weet heeft van het onderzoek. Houd er ook rekening mee dat kinderen boven de 12 jaar recht hebben te weten wat er met hun DNA-materiaal gebeurt. Indien u advies nodig heeft, helpen wij u graag.

 

 

Ik wil een Ander DNA-materiaal bestellen

Wij hebben de expertise om naast verwantschapsonderzoek vanuit wangslijmvlies ook DNA-testen aan te bieden vanuit afwijkend materiaal.                                                            .

Neem hiervoor contact met ons op om uw specifieke situatie te bespreken.

Onze werkwijze