Veelgestelde vragen

Kwaliteit

Hoe kan ik testen of een man mijn biologische vader is?

Door een vaderschapstest voor eigen gemoedsrust te bestellen waarbij wij afnamemateriaal voor wangslijmvlies naar u toe sturen per post.

Hoe kan ik testen of ik de biologische vader ben van een kind?

Door een vaderschapstest voor eigen gemoedsrust te bestellen waarbij wij afnamemateriaal voor wangslijmvlies naar u toe sturen per post.

Moet de moeder meetesten bij een vaderschapsonderzoek?

In de meeste gevallen is het niet noodzakelijk dat de moeder mee test, echter als een moeder mee test, geeft dat wel het hoogst mogelijk zekerheidspercentage. Een moeder dient wel altijd mee te testen als 2 vermoedelijke vaders familie van elkaar zijn.

Mijn vermoedelijk biologische vader is overleden; kan ik met mijn opa en oma testen of hij mijn biologische vader is?

Ja, wij kunnen samen met opa en oma testen of hun zoon uw biologische vader kan zijn.

Wie moet er toestemming geven om een minderjarig kind mee te kunnen testen in een DNA-onderzoek?

Voor elk DNA-onderzoek dient er toestemming gegeven te worden om te testen op het lichaamsmateriaal. Indien een kind minderjarig is, dient een gezaghebbende ouder/voogd te tekenen voor toestemming.

Hoe kan ik testen of een vrouw mijn biologische moeder is?

Technisch gezien is een DNA-moederschapstest vergelijkbaar met een vaderschapstest. Het bepaalt de biologische moeder-kindrelatie. Een moederschapstest komt minder vaak voor dan een vaderschapstest alleen omdat het vaderschap van nature vaker vaker in twijfel wordt getrokken dan moederschap. Toch zijn er gevallen waarin een moederschapstest nuttig en wenselijk kan zijn en kunt u een moederschapstest voor eigen gemoedsrust bestellen.
Wanneer heb je een moederschapstest nodig?
* Adoptie:
Kinderen die zijn geadopteerd en nu op zoek zijn naar hun biologische wortels, kunnen een moederschapstest gebruiken om te weten te komen of zij daadwerkelijk hun biologische moeder hebben gevonden.
* In-Vitro fertilisation:
Een moederschapstest kan bevestigen dat een embryo die middels een IVF behandeling teruggeplaatst werd, daadwerkelijk afkomstig was van de eicel van de moeder.
* Verwisseling van de geboorte:
Bij een verdenking van een verwisseling na de geboorte in het ziekenhuis kan een moederschapstest duidelijkheid geven en uitsluiten of een moeder en kind een biologische relatie delen.
U kunt de moederschapstest online bestellen via onze website voor €175 euro:
Bestel Moederschapstest

Welk onderzoek moet mijn cliënt ondergaan voor erkenning van het vaderschap?

Daarvoor dient er een rechtsgeldig verwantschapsonderzoek te worden gedaan. Voor deze service verwijzen we u naar onze partner Verilabs die als DNA-deskundige voor de rechtbank optreedt. Lees meer op www.verilabs.nl.

Welke test moet ik uit laten voeren voor de rechtbank, gemeente of IND?

Daarvoor dient er een rechtsgeldig verwantschapsonderzoek te worden gedaan. Voor deze service verwijzen we u naar onze partner Verilabs die als DNA-deskundige voor de rechtbank optreedt. Lees meer op www.verilabs.nl.

Hoe kan ik testen of mijn tweeling een- of twee-eiig is?

Tweelingen kunnen monozygoot (eeneiig) of dizygoot (twee-eiig) zijn. Monozygote tweelingen komen voort uit één enkele bevruchte eicel die zich tijdens een vroege groeifase in twee eitjes splitst. Dizygote tweelingen komen voort uit twee verschillende eicellen die elk door één (andere) zaadcel worden bevrucht.
Om te bepalen of uw tweeling een- of twee-eiig is, hebben we enkel een simpel swabje van het wangslijmvlies nodig. U kunt de tweelingtest via onze website bestellen we wij sturen afnamemateriaal naar u toe.
Monozygote tweelingen
Monozygote tweelingen komen voort uit één enkele bevruchte eicel die zich tijdens een vroege groeifase in twee eitjes splitst. Elke helft van de gesplitste embryo bevat exact hetzelfde DNA-materiaal en dus hetzelfde DNA-profiel. Het karakter van de tweeling evenals zelfs het uiterlijk hoeft niet op elkaar te lijken, echter het geslacht is wel altijd identiek.
Dizygote tweelingen
Dizygote tweelingen komen voort uit twee verschillende eicellen die elk door één (andere) zaadcel worden bevrucht. Deze tweelingen hebben geen overeenkomend DNA-profiel en kunnen een verschillend geslacht hebben. Genetisch gezien zijn ze hetzelfde als elke andere broer en zus.

Kunnen broer en zus samen testen of ze ook echt broer en zus zijn?

Voor een test tussen twee vermoedelijke (half)zussen gebruiken we een zogenaamd X-chromosomaal DNA-onderzoek en tussen twee mannelijke testpersonen (vermeende (half)broers) kunnen we een zogenaamd Y-chromosomaal DNA-onderzoek uitvoeren. We gebruiken standaard wangslijmvlies voor deze onderzoeken, maar kunnen ook andere samples zoals bloed of weefsel gebruiken. Om een familierelatie tussen een broers en zus vast te stellen, hebben we meer dan 2 personen nodig om te kunnen bepalen hoe ze gerelateerd zijn. Neem hiervoor contact met ons op zodat we u over uw specifieke situatie kunnen adviseren. We kunnen u het DNA-onderzoek aanbevelen welke het meest betrouwbaar resultaat geeft.

Wat zijn die kosten van een verwantschapsonderzoek?

We bieden verschillende familierelatietesten aan om antwoord te geven op uw vraag. Onze complexe DNA-onderzoeken starten vanaf €489. Elk extra testpersoon kost €150 extra.
Andere testen die we aanbieden zijn bijvoorbeeld de tweelingtest voor €175, evenals een DNA-vaderschapstest of moederschapstest voor €175. Voor meer toelichting en prijzen, bekijk onze prijslijst of vraag vrijblijvend een offerte op.
Prijslijst

Welk materiaal/ welke DNA-monsters worden er voor een vaderschapstest afgenomen?

Voor onze DNA-testen gebruiken we standaard wangslijmvlies. In zeldzame gevallen wijken we hiervan af en gebruiken we bijvoorbeeld bloedsamples.
Onze DNA-afname kit bevat alles wat je nodig hebt om DNA-materiaal veilig, simpel en snel af te nemen. We voorzien u van 2 swabs per deelnemer. De tweede swab gebruiken we als reserve voor het geval de eerste swab niet voldoende DNA-materiaal bevat.

Kan ik andere DNA-samples insturen voor analyse zoals haar, kauwgom, sigaretten etc.?
Voor onze DNA-testen gebruiken we standaard wangslijmvlies of eventueel bloed. Andere soorten samples gebruiken we niet. Er wordt een uitzondering gemaakt in het geval van overleden testpersonen. Indien de direct nabestaanden schriftelijke toestemming geven en een overlijdensakte kunnen overleggen, zijn wij bereid uit zogenaamd afwijkend materiaal een DNA-profiel op te stellen ten behoeve van een DNA-test. Bij gebruiksvoorwerpen is het belangrijk dat het alleen door betreffende persoon gebruikt is en niet door bijvoorbeeld andere huisgenoten. Samples die we zouden kunnen testen zijn bijvoorbeeld:
Haar (inclusief wortel)
De inhoud van een scheerapparaat (die niet door anderen gebruikt is en niet schoongemaakt is na gebruik)
Weefsel (spier- of orgaan) vanuit een ziekenhuis
Nagels
Haarborstels
Sigarettenstompjes
Kauwgom
Vanwege een afwijkende procedure in het lab, wordt er per sample per poging, aanvullend 150 euro gerekend. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

Wordt er bloed geprikt voor het DNA-onderzoek?

Nee, er wordt wangslijmvlies afgenomen. Dit is pijnloos en net zo betrouwbaar.
Onze DNA-afname kit bevat alles wat je nodig hebt om DNA-materiaal veilig, simpel en snel af te nemen. We voorzien u van 2 swabs per deelnemer. De tweede swab gebruiken we als reserve voor het geval de eerste swab niet voldoende DNA-materiaal bevat.

Binnen hoeveel dagen heb ik de uitslag van het onderzoek?

Voor onze reguliere testen bedraagt de levertijd 5 werkdagen, spoedtesten (voor vaderschap) leveren we binnen 3 werkdagen. De levertijd wordt gerekend vanaf het moment dat zowel de betaling als het DNA-materiaal bij ons compleet is.

Moet de betaling gedaan worden voordat jullie het onderzoek starten?

Ja, de volledige betaling dient voldaan te zijn voordat wij in het laboratorium beginnen aan het onderzoek. U kunt online direct via iDeal betalen. Vraag naar de betaalmogelijkheden op onze locatie of maak het geld over naar ons RABO rekeningnummer NL41RABO0315761962 ten name
van TMFI onder vermelding van uw ordernummer en/of factuurnummer.

Krijg ik een schriftelijk rapport met de uitslag?

Standaard sturen we een digitaal rapport toe naar het e-mailadres van de aanvrager. Indien u gekozen heeft voor een schriftelijk rapport, ontvangt u die per post. Let op: dit kost 1 werkdag extra.

Kan ik meerdere kopieën van het rapport krijgen?

Ja, dat is mogelijk indien u vooraf aangeeft naar welke e-mail adressen u het rapport verstuurd wil hebben. Standaard sturen we het rapport naar de aanvrager. Omdat het een thuistest betreft en we niet kunnen bepalen wie er daadwerkelijk een deelnemer is, verstrekken we zonder toestemming van de aanvrager geen andere rapporten. Dit in verband met de privacy. Een schriftelijk rapport kan worden besteld tegen een meerprijs van 25 euro.

Kan ik bij jullie langskomen om DNA materiaal af te laten nemen? Ik durf of wil het niet zelf afnemen.

Ja, dat is mogelijk. U dient telefonisch een afspraak te maken en betaalt wel extra bezoekkosten.

Zijn jullie thuistesten rechtsgeldig?

Nee, de thuistesten kunnen niet als rechtsgeldig bewijsmateriaal worden aangedragen. Dat komt, omdat er geen identificatie en DNA afname door Verilabs wordt gedaan onder hun accreditatie en wij dus niet garant kunnen staan voor de personen die DNA materiaal hebben afgestaan.

Hebben jullie een accreditatie?

Onze vaderschaps- en verwantschapstesten worden uitgevoerd door onze Duitse partner Eurofins Medigenomix Forensik. Eurofins is de grootste private aanbieder op het gebied van humane DNA-profielen in Europa. Elke DNA-test wordt met de grootste zorgvuldigheid uitgevoerd en voldoet volledig aan de strikte regels van de German Gene Diagnostic Act, (Duitse wetgeving). Het laboratorium is ISO 17025 geaccrediteerd (DAR:D-PL-18779-01-00). U kunt hier het certificaat (PDF) downloaden:
ISO 17025 certificaat