Stappenplan

De 5 stappen naar de vaderschapstest

Heeft u een DNA-test nodig? Hier laten we u zien hoe u uw DNA-test in 5 stappen kunt krijgen:

Ontvang uw test thuis 1. Bestel uw DNA-test hier online. U ontvangt uw testpakket per post.

Ontvang uw test thuis2. U ontvangt uw testpakket per post in een discrete envelop. Lees alles op uw gemak door.

Doe de dna test3. Neem uw DNA-samples af en onderteken alle bijbehorende documenten.

Stuur de test naar het lab4. Stuur alle samples met bijbehorende documenten naar ons terug in bijgevoegde retourenvelop.

Ontvang het resultaat5. Na ontvangst van uw samples en betaling voeren wij uw analyse uit. Uw resultaat is klaar binnen 5 werkdagen*.

Hoe u uw vaderschapstest krijgt

  1. U bestelt de test die u wilt. Als u niet zeker weet welke test de juiste is, adviseren wij u graag persoonlijk.
  2. U ontvangt het testpakket op het gewenste adres. Lees alles aandachtig door. Vul de formulieren in en onderteken ze.
  3. Neem de DNA-samples af zoals beschreven in de handleiding.
  4. Stuur alles naar ons terug in bijgevoegde retourenvelop. Zodra we uw DNA-samples en betaling hebben ontvangen, starten we in het lab.
  5. De verwerking van uw vaderschapstest duurt gemiddeld 4-5 werkdagen*. Als u uw resultaat sneller nodig heeft, bestel dan ook de expresdienst.

* DNAvaderschapstest is niet verantwoordelijk voor het incorrect afnemen van DNA-materiaal. Indien het DNA-materiaal niet correct afgenomen is / niet bruikbaar is, wordt de levertijd vanzelfsprekend langer. Let er tevens op dat alle formulieren volledige en correct ingevuld zijn om vertraging te voorkomen.

Wat zegt een vaderschapstest?

Een vaderschapstest bewijst biologisch vaderschap tussen een man en een kind. Biologisch vaderschap moet niet worden gelijkgesteld met wettelijk vaderschap. De rechten van een biologische vader kunnen ondergeschikt zijn aan die van een wettelijke vader. Een vaderschapstest die uw vaderschap bewijst, kan helpen om uw rechten te verduidelijken. Houd er echter rekening mee dat deze thuistest niet rechtsgeldig is, daarvoor verwijzen we u door naar Verilabs.

Wat kan een vaderschapstest niet doen?

Aan de hand van de aangeleverde DNA-samples onderzoeken en vergelijken we verschillende genetische kenmerken van de mogelijke vader en kind en indien nodig van de moeder als ze in de test is betrokken. Deze “genetische vingerafdruk” die we op deze manier creëren, bevat echter geen informatie over mogelijke bestaande ziekten of hun aanleg. Met een vaderschapstest of elke andere DNA-test kunnen we hier dus geen uitspraak over doen.

Wat doen we met uw DNA-samples?

U dient wangslijmvlies af te nemen voor uw DNA-test. De afname is simpel en pijnloos. De hoeveelheid DNA die hierin zit is erg weinig, maar voldoende voor een DNA-test, aangezien we het DNA in het laboratorium dupliceren voordat we de analyse uitvoeren. Standaard onderzoeken we 24 genlocaties (markers) die we met elkaar vergelijken. Wettelijk is voorgeschreven welke methode wordt gebruikt en hoe de resultaten worden beoordeeld. De kans op verwantschap of vaderschap wordt berekend met een speciaal computerprogramma.

Een familierelatie sluiten we met 100% uit als er te weinig of geen matches zijn. Als er sprake is van vaderschap, moet er (volgens de wet) minimaal een match zijn van 99,9% of meer. We vernietigen uw monsters na de analyse. Alle overige testresultaten worden na 1 jaar vernietigd.