Complex verwantschapsonderzoek

Kwaliteit

Lab in Nederland Eigen laboratorium Gecertificeerd ISO 17025 geaccrediteerd (TMFI RVA L512) Deskundige in de rechtbank Deskundige in de rechtbank

Complex verwantschapsonderzoek

In sommige gevallen is er geen vermeende vader of moeder aanwezig om mee te testen in een DNA-onderzoek, maar wilt u toch een familierelatie laten onderzoeken. Wij horen graag de familierelatie die u wilt onderzoeken, en geven advies over welke test hiervoor in aanmerking zou komen. Neem voor de mogelijkheden in uw specifieke situatie contact met ons op, bijvoorbeeld via ons contactformulier of door een e-mail met uw specifieke situatie te sturen naar info@verilabs.nl. Beschrijf precies wat uw vraagstelling is en welke familieleden er beschikbaar zijn om mee te testen. Wij voorzien u dan zo spoedig mogelijk van advies.

De mogelijkheden van verwantschapsbepaling

Met een Y-test tonen we aan of mannelijke testpersonen kunnen afstammen van dezelfde mannelijke lijn. Met een X-test tonen we in combinatie met DNA-materiaal van de moeder aan of haar dochters dezelfde vader kunnen hebben. Indien een vader overleden is, kan vaderschap nog aangetoond worden door de moeder en de opa en oma van het kind mee te testen. Of wellicht is er nog ander DNA-materiaal beschikbaar van bijvoorbeeld een overleden persoon. Om te weten welke mogelijkheden er voor uw situatie zijn, raden we aan om contact met ons op te nemen. Wij geven u advies over wat voor soort onderzoek het beste bij uw situatie past en stellen hier hypotheses voor op die getest worden.

Als er twijfels zijn over de biologische band tussen twee broers, twee zussen of broer en zus, of wanneer een vaderschap of moederschap onderzocht moet worden zonder dat vader, moeder of grootouders beschikbaar zijn, zijn er verschillende methoden om verwantschap aan te tonen.

Wanneer kan er een DNA-onderzoek tussen broers en zussen worden uitgevoerd?

Allereerst moet duidelijk zijn dat er nooit direct tussen alleen een broer en een zus een DNA-test kan worden uitgevoerd om te bepalen of zij dezelfde vader en/of dezelfde ouders hebben. Het is namelijk zo dat kinderen de helft van het DNA profiel van hun ouders overerven. In theorie kan het dus zijn dat broers en zussen precies de andere helft van het DNA van hun ouders hebben geërfd en dus is statistisch niet vast te stellen of zij dezelfde vader of ouders hebben.

Wat kan er dan wel getest worden?

In eerste instantie zullen we altijd vragen of er nog enig DNA-materiaal van de vermeende vader (of ouders) aanwezig is en of er toestemming is om dit materiaal te gebruiken. Indien de persoon in kwestie is overleden, kunnen we wellicht ander DNA-materiaal gebruiken. Dit kan weefsel zijn wat nog in een ziekenhuis beschikbaar is, of ander persoonlijk materiaal zoals uit een scheerapparaat.

Mocht er echt geen DNA-materiaal beschikbaar zijn, dan is het wellicht mogelijk om een familierelatie aan te tonen. Welk onderzoek dit is, heeft te maken met de beschikbare personen die deel kunnen nemen aan het onderzoek. Indien er een vrouw is die wilt weten of een bepaalde man haar biologische vader is, dan is het bijvoorbeeld wel mogelijk om met een vermeende halfzus (met vermoedelijk dezelfde vader en een andere moeder) vast te stellen of zij van dezelfde mannelijke lijn afstammen en dus dezelfde vader kunnen hebben.

Mocht het om een man gaan die wilt weten of een bepaalde man zijn biologische vader is, dan kan er wellicht met een andere mannelijke familielid middels een Y-chromosomaal onderzoek getest worden of de mannen van dezelfde lijn afstammen en de vermeende vader in aanmerking komt als biologische vader. In andere gevallen kunnen wij, met andere (vermeende) familieleden complexe analyses uitvoeren om antwoord op uw vraag te geven. Wij raden u om uw situatie in een e-mail aan ons toe te lichten, zodat wij u kunnen adviseren.

DNA-test bestellen

U kunt de verschillende testen bestellen via de bestelformulieren of u kunt contact met ons opnemen via e-mail, het contactformulier of per telefoon (085 105 1415). Houd er rekening mee dat er bij minderjarigen toestemming voor het onderzoek gegeven moet worden door een gezaghebbende ouder/voogd. Anders kunnen wij uw aanvraag niet in behandeling nemen.

 

Ik wil een Complex verwantschapsonderzoek bestellen

Voor overige familierelaties kunnen wij in sommige gevallen een uitspraak doen door te testen met meerdere verwante testpersonen.                                                             .

Neem hiervoor contact op met Verilabs om uw specifieke situatie te bespreken.

Onze werkwijze