Broer zus-relatie DNA test

Kwaliteit

Lab in Nederland Eigen laboratorium Gecertificeerd ISO 17025 geaccrediteerd (TMFI RVA L512) Deskundige in de rechtbank Deskundige in de rechtbank

Broer zus-relatie DNA test

Als er twijfels zijn over de biologische band tussen twee broers, twee zussen of broer en zus, of wanneer een vaderschap of moederschap onderzocht moet worden zonder dat vader, moeder of grootouders beschikbaar zijn, zijn er verschillende methoden om verwantschap aan te tonen.

Wanneer kan er een DNA onderzoek tussen broers en zussen worden uitgevoerd?

Allereerst moet duidelijk zijn dat er nooit direct tussen alleen een broer en een zus een DNA test kan worden uitgevoerd om te bepalen of zij dezelfde vader en/of dezelfde ouders hebben. Het is namelijk zo dat kinderen de helft van het DNA profiel van hun ouders overerven. In theorie kan het dus zijn dat broers en zussen precies de andere helft van het DNA van hun ouders hebben geërfd en dus is statistisch niet vast te stellen of zij dezelfde vader of ouders hebben.

Wat kan er dan wel getest worden?

In eerste instantie zullen we altijd vragen of er nog enig DNA materiaal van de vermeende vader (of ouders) aanwezig is en of er toestemming is om dit materiaal te gebruiken. Indien de persoon in kwestie is overleden, kunnen we wellicht ander DNA materiaal gebruiken. Dit kan weefsel zijn wat nog in een ziekenhuis beschikbaar is, of ander persoonlijk materiaal zoals een scheerapparaat.

Mocht er echt geen DNA materiaal beschikbaar zijn, dan is het wellicht mogelijk om een familierelatie aan te tonen. Welk onderzoek dit is, heeft te maken met de beschikbare personen die deel kunnen nemen aan het onderzoek. Indien er een vrouw is die wilt weten of een bepaalde man haar biologische vader is, dan is het bijvoorbeeld wel mogelijk om met een vermeende halfzus (met vermoedelijk dezelfde vader en een andere moeder) vast te stellen of zij van dezelfde mannelijke lijn afstammen en dus dezelfde vader kunnen hebben.

Mocht het om een man gaan die wilt weten of een bepaalde man zijn biologische vader is, dan kan er wellicht met een andere mannelijke familielid middels een Y-chromosomaal onderzoek getest worden of de mannen van dezelfde lijn afstammen en de vermeende vader in aanmerking komt als biologische vader. In andere gevallen kunnen wij, met andere (vermeende) familieleden complexe analyses uitvoeren om antwoord op uw vraag te geven. Wij raden u aan telefonisch contact met ons op te nemen om uw situatie te bekijken en bespreken.

Broer-zus relatietest bestellen

Je kunt de broer-zus relatietest niet bestellen via onze bestelmodule. Wij gaan eerst met je onderzoeken wat je wilt laten onderzoeken en wie er beschikbaar zijn. Weet je niet precies welke personen er mee moeten testen, neem dan contact met ons op via het contactformulier of telefonisch op 085 105 1415. Indien u een ingewikkelde stamboom heeft, is het het handigst om het in een e-mail te beschrijven en te versturen naar info@verilabs.nl. Houd er rekening mee dat er bij minderjarigen toestemming voor het onderzoek gegeven moet worden door een gezaghebbende ouder/voogd. Anders kunnen wij uw aanvraag niet in behandeling nemen.

Ik wil een Broer zus-relatie DNA test bestellen

Wilt u nagaan of verschillende kinderen van dezelfde vader afkomstig zijn, neem dan contact met ons op voor de mogelijheden. Let hierbij op dat we bij een vermeende broer-zus relatie meer familieleden nodig hebben dan alleen de vermeende broer en zus om een antwoord op de vraag te krijgen.

Onze werkwijze